Jeg har ikke trænet siden midt i November, fordi...

Mobning handler IKKE om det enkelte barn, men om dårligt børnemiljø.

mobningIfølge WHO bliver cirka to børn i hvert klasse udsat for mobning og cirka hvert 10 har været udsat for grav mobning i løbet af deres skoletid. Det er altså et højt tal! Mobning ødelægger barnets selvværd og identitetsdannelsen – og mobning kan også have større eller mindre konsekvenser i voksenlivet.

Jeg har selv været udsat for mobning igennem hele min skoletid. Det er ikke nemt, at være den mindste og have en alkoholiker far, der ikke tog sig af en. Jeg har sågar gået på en skole, hvor mobningen var så slem, at den førte til vold og hærværk. Ikke kun mod mig, men også mod andre. Jeg har haft kæmpet i mange år for at opbygge det selvværd, som min folkeskoletid ødelagde.
Jeg har endda senere gået i klasse med en af mine tideligere medstuderende, som påstod hun var blevet udsat for voldsom mobning, hvorimod jeg husker hende som mobberen imod mange. Hun var endda med til at ødelægge nogle af mine ting engang. Og sådan er der faktisk flere fra min folkeskoleklasse, som har været ude at påstå de er blevet udsat for mobning. Og har det så ihhh åhhh hårdt!

Et eller andet sted tænker jeg BULLSHIT! At hun aldrig har været offeret, men kun har været mobberen.
Men efter jeg er blevet pædagogisk uddannet har jeg lært, at mobning ikke kun handler om et offer, en mobber og medløbere. Det handler faktisk om hele børne-fællesskabet, der er i institutionen/klassen. Det er ikke enkelte børn, som er skyld i mobningen. Man kan godt tro det handler om børn, som er dårligt opdraget. Det kan det også, men det er kun i sjældne tilfælde.

Det handler om de sociale kompetencer, da vi som menneske har behov for at føle os trygge og være i et fællesskab. Resultatet af mobning og udelukkelse fra et fællesskab er barnets identitet, selvværd og socialiserings evne bliver nedsat. Det er både barnet der bliver udsat for mobningen, men også barnet, der mobber. Hvilket er derfor man skal tag mobning seriøst.
Mobning handler altså om frygten for at komme til at stå alene udenfor fællesskab. Et barn, der er tvivler på om det er accepteret i fællesskabet kan reagere på to måder: Enten ved at trække sig helt fra fællesskabet eller ved at skabe et nyt fællesskab, hvor det handler om at mobbe.
Der er to typer af medløbere. De passive medløbere, som ikke griber ind, selvom de måske godt kan se at det som foregår ikke er i orden. Så er der de aktive medløbere, som deltager i mobningen. Netop fordi begge typer af medløbere er bange for at blive det næste offer for mobningen.
Der er ikke nogen retningslinje for, hvem der mobber, og hvem der bliver udsat for mobningen på forhånd, for det kommer helt an på barnets personlighed, hvilken forsvarsmekanisme de tyr til.

I et godt børnemiljø bliver de usikre børn grebet, inden det udvikler sig til mobning. Men i et dårligt børnemiljø er det alle mod alle og alle børnene i fællesskabet har risiko for, at blive det næste offer for mobningen.
De som skal stå til ansvar for børnemiljøet er ikke børnene selv, men både forældrene og fagpersonerne. Dette kræver altså et samarbejde imellem forældre og pædagoger/lærerne, og hvis dette samarbejde ikke fungere, så kan man ikke stanse mobningen. Begge skal samarbejde! 
Begge partner kan være skyld i det dårlige børnemiljø. Jeg har både set skoler og forældre som ikke har været villige til at samarbejde omkring mobning og børnemiljøet.
Et godt børnemiljø kræver støtte omkring tolerance, anerkendelse, gode rollemodeller og guide i omsorg og i at sætte grænser.
Den eneste måde at skabe et godt børnemiljø er at samarbejde som voksne. De eneste det går ud over er børnene og deres fremtid…

sociale-medier-ikoner

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen godkendte kommentarer til indlægget. Du skal være velkommen til at skrive en besked til indlægget! :-)

Skriv en kommentar til blogindlægget (Skriv hvis du ønsker din kommentar ikke må udgives):

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Jeg har ikke trænet siden midt i November, fordi...